יום חמישי, 18 באוקטובר 2012





בצל ירוק (Spring onion)
שם לטיני:
Allium cepa
ממשפחת השושניים (
Liliaceae Family)
החלק הנאכל:עלים ירוקים צינוריים או צבר עלים מעובים - בצל   המורכב מגלדים המתעבים בקרקע 






בצל ירוק  (Spring onion)
שם לטיני:
Allium cepa
ממשפחת השושניים (
Liliaceae Family)

הבצל העירית ועוד ירקות מאותה קבוצה עשירים בתרכובות הגופרית  טעמם עשיר וארומטי תרכובות הגופרית, כדוגמת האליצין מסייעות  
להפחתת הסיכון לחלות סרטן ומחלות כלי דם ולב.
מחקרים בבעלי חיים מראים כי תרכובות הגופרית עשויות לסייע במניעת סרטן המעי הגס, סרטן הוושט וסרטן השד. בנוסף, הן פועלות כ"תרופות" לדילול הדם ולמניעת קרישת דם למניעת מחלות לב. ובניסויי מבחנה נמצאו פעילות ריפוי יותר מאספירין הידוע.
הבצל עשוי לתרום למניעת תהליכי הזדקנות ומחלות. מסוגל להלחם בנגיפים שונים ומהגביר את יכולת ההתנגדות של הגוף מפניהם. מקל על בעיות דלקתיות כמו דלקות במפרקים (
gout), בלבלב ובערמונית ולטיפול במצבים אלרגיים כמו אסטמה, חום גבוה ודלקות בעור. מחקרים מראים כי צריכת מזונות כגון בצל ועירית עתירי קוורצטין וקשורים  בהפחתת הסיכון לכל סוגי הסרטן, במיוחד סרטן ריאות.


ערכים תזונתיים של בצל ירוק –ב- 100 גרם (Spring onion)

קלוריות (קק"ל)
32
חלבונים (גר')
1.8
פחמימות (גר')
7.3
שומנים (גר')
0.2
סיבים תזונתיים (גר')
2.6
נתרן (מ"ג)
16
ויטמין C (מ"ג)
19
ויטמין B2 (מ"ג)
0.08
אשלגן (מ"ג)
276
ברזל (מ"ג)
1.5
פולאט (חומצה פולית) (מק"ג)
64
בטא קרוטן (מק"ג)
50
ויטמין K (מ"ג)
29
מים (גר')
90

חומר נוסף בקישור המצ"ב

עמוד/י עם החץ על הקישור המצ"ב ולחץ enter


השפעת אורך יום על התפתחות בצל


יום קצר בעונת החורף מעודד התפתחות וגטטיבית, קרי גידול של נוף הצמח ויצור עלים

ולכן מתאים גידול בצל ירוק לעונת החורף בה הימים קצרים והלילות ארוכים מאידך יום ארוך גורם להפסקת הגידול והעברת המוטמעים שהצטברו בעלים אל הגלדים- החלק התחתון בעלה ולהתעבותם - יצירת בצל.

לצורך גידולו של הבצל יש להתאים את הזן לאורך היום שקיים באזור הגידול המיועד. זנים המגיבים ליום ארוך ומוצאם מאירופה עשויים לגדול בישראל כל השנה ולא ליצור בצל בכלל. אבל גם בתנאים השוררים בישראל ישנם זנים בכירים אותם מייצג הזן "אורי" מטיפוחו של צבי מיצ'ניק שמהווה את הזן המגיב ליום קצר יותר ולכן יוצר בצל ומבשיל ראשון בעוד שזנים מטיפוס גרנו מבשילים במהלך האביב וזנים אפילים יחסית בישראל מבשילים בחודש יולי. זני יום קצר זקוקים לכ-10 שעות יום כדי להתחיל בתהליכי התבצלות, בעוד שזני יום ארוך במושגי ישראל זקוקים לכ-12-13 שעות לצורך התבצלות.

גננת שמעוניינת לקבל בסופו של דבר בצל גלדים גדול בניסוי מדעי שתעשה בגן , יכולה להאריך את היום בצורה מלאכותית לחלק מהבצלים על ידי הארה במנורה מעל הבצל בחודשי החורף, עם מעט חום והתוצאה לא תאחר להגיע ואפילו עד להפרגה והוצאת תפרחת בצל יפיפיה.

לטמפרטורה השפעה על רב תהליכי התפתחות הבצל אבל השפעתה הקריטית היא על הפרגה - הופעת פריחה בעונת הגידול הראשונה. בצל שנחשף לטמפרטורות לילה נמוכות מכ-6-7 מעלות במשך מספר ימים כשעוביו יותר מעובי עיפרון - כ-7 עלים אמיתיים - יגיב בהופעת עמוד פריחה. בצל שפרח איכותו נחותה ולא ניתן לאכסנו לתקופה משמעותית. ולכן בנוסף להתייחסות לזן ולאורך היום יש להתייחס לטמפרטורות השוררות באזור הגידול המיועד בבחירת מועד השתילה והזן. כשיש לזכור כי קיים גם הבדל בין זנים ברגישותם להפרגה.

 

בהצלחה




 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה